Vi kender dem alle. De morgenfriske bagere, der står op på et ukristeligt tidspunkt, så vi andre kan nyde vores rundstykker og wienerbrød om morgenen, når vi ellers har fået taget os sammen til at snøvle os ned til bageren. De er på mange måde essentielle, og i øvrigt dybt forankrede i den danske madkultur.
De fleste er klar over, at de står tidligt op, og får tilsvarende tidligt fri. Men hvordan ser det ud med lønnen? Dette spørgsmål besvarer vi i denne artikel.
Hvad får en bager i løn? En nyuddannet bager tjener omkring 26.650 kroner om måneden, inklusiv pension, tillæg og værdi af personalegoder. En bagermester, der er højere i hierarkiet og som oftest har eget bageri, eller varetager driften af bageriet, tjener gennemsnitligt 29.350 kroner inden for det private, eller 29.912 kroner inden for det kommunale.
I dag arbejder de fleste bagere faktisk ikke i et traditionelt bageri, men derimod på lidt større produktionsanlæg, der bager brød til supermarkeder. Mange arbejder også i supermarkedernes egne bagerier.
Mange bagere vælger også at åbne egen bagerforretning. Den traditionelle bagerforretning er dog under pres i disse år, hvor markedet for brød i højere og højere grad er blevet domineret af større bagerkæder samt bake-off, der fås i stort set alle supermarkeder i dag.